Parentelen

Wat is een parenteel? Om dat te omschrijven legen we eerst uit wat een Stamboom is. Een stamboom is de uitwerking van genealogische gegevens waarbij, uitgaande van de oudst bekende stamvader, alle afstammelingen tot op heden worden vermeld, die dezelfde familienaam dragen. Soms geeft men alleen mannen aan. Een andere keer ook de vrouwen met hun man. De afstammelingen van deze laatsten worden buiten beschouwing gelaten, tenzij die kinderen die de naam van hun moeder dragen.

Wanneer echter daarbij ook de afstammelingen van de vrouwelijke naamdragers (dochters) worden vermeld, spreekt men van parenteel. Deze vorm is in verband met de bestudering van de familie onder meer met betrekking tot de erfelijkheidsleer, de meest volledige en meest wetenschappelijk bruikbare publicatievorm.

De verschillende parentelen

Petrus Van Der Meeren was gehuwd met Anna Van Melijen. Twee zonen zijn bekend, Joannes (6 maart 1664) en Guilielmus (6 februari 1667), beiden geboren in Kortrijk-Dutsel.

Henri (Hendrik) DESTERTBEKE VASSAL, Leenman van Godefroid de Hertog van Brabant tegen het einde van de 12e eeuw.

Tilmanus Vandermeeren was een Bokkerijder uit het Limbugse Wellen. Het parenteel begint bij zijn vader.

Op 14 mei 1774 werd Tilman Vandermeer aangehouden als Bokkerijder en op 30/05/1774 werd hij in de leenzaal te Munsterbilzen gefolterd. Op 15/06/1774 werd hij ter dood veroordeeld: “…te doen worden aan eenen staak en het lichaam tot assche verbranden…”. Op 16/06/1774 werd hij op de bonderkuil te Wellen ter dood gebracht samen met Joannes Vanmuijsen en Arnold Voortmans..

Dit parenteel is samengesteld door Ivo Gilisen en werd door hem aangeleverd waarvoor dank.
Het volgende parenteel is van Bartholomeus VANDER MEEREN, geboren rond 1637, overleden op 24-12-1715 te Veltem. Gehuwd met Maria DE WINTER.

Het vijfde is van Joannes VANDER MEEREN. Tekst vermeld : deze kinderen kunnen niet van de H. Geesttafel genieten, de ouders zijn niet van deze parochie. Gehuwd met Maria CRAYWINCKELS, geboren circa 1690, overleden op 09-01-1752 te Veltem.

De zesde familie zijn de nakomelingen van Franciscus Vander MEEREN, geboren circa 1670, overleden op 20-02-1750 te Veltem. Hij was gehuwd met Anna JACOBS.

Als voorlopig laatste stukje kan je hier het parenteel van Theodoor Vandermeeren terug vinden.

Van de familie De Maeyer van mijn echtgenote heb ik ook een stamboom gekregen, ik heb enkel de gegevens verwerkt, niet opgezocht. Voorlopig ben ik nog niet met opzoekingen bezig. Hier kan je de gegevens bekijken.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.