Kwartierstaten

Het staat vast dat deze vorm van genealogie reeds aan de Romeinen bekend was.
De kwartierstaat is een opsomming van namen en data, althans bij zijn voorstelling. Aan de opzoeker ervan echter meer eruit te halen. En de mogelijkheden zijn legio. Voor wat de waarde van de kwartierstaat aangaat, beperken wij ons bij een citaat uit het bekende boekje van wijlen Dr. Jan Lindemans, de baanbreker van de volkse genealogie in Vlaanderen : “De kwartierstaten geven de beste voorstelling van de afkomst, de maatschappelijke stand en de erfelijke geaardheid : levenskracht, verstandelijke en zedelijke waarden van een geslacht…. Het opzoeken van zijn kwartieren is, in genealogische navorschingen, het meest opwindende werk”.

In de kwartierstaat, de meest leerrijke en meest interessante vorm van uitwerking van genealogische gegevens, waarvan de opzoekingen nooit ten einde zijn, gaat men van zichzelf uit als kwartierdrager. Dit in tegenstelling met de stamreeks-voorouderreeks en de stamboom-parenteel. De generaties-filiaties worden hier parentatie geheten.

De nummering van de kwartierstaat werd voor het eerst gebruikt in 1676 door de Spaanse genealoog Hieronymus de Sosa. Door het feit echter dat deze methode van nummering grote vermaardheid kreeg door de bekende grootmeester van de moderne genealogie Dr. Stephane Kekule von Stradonitz (+ 1934), die ze toepaste sinds 1898, wordt deze methode kortweg “methode Stradonitz” geheten. Anderen houden het bij de benaming “methode de Sosa”.

Op Uzelf (parentatie I/1) dit is de kwartierdrager, volgen uw beide ouders parentatie II/2-3); uw vier grootouders (parentatie III/4-7); uw acht overgrootouders (parentatie IV/8-15), uw zestien bet-overgrootouders (parentatie V/16-31), tweeëndertig oud-ouders (parentatie VI/32-63) enzovoort.

Even cijfers duiden mannelijke voorouders aan, oneven vrouwelijke.

Wat kan je hier vinden?

De kwartierstaat van Jan Vandermeeren
De kwartierstaat van Arno, Wout en Dries Vandermeeren.

Vragen?

Als je een kwartierstaat wil van je zelf, neem dan contact op.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.